follow

luahan Hati


Thursday, November 3, 2011

IBU anugerah terindah.Assalamualaikum,mungkin entry ni boleh membawa kita mengenang kembali di usia kanak2 kita,bagaimana pengorbanan ibu membesarkan kita.

Seorang tua sedang menangis di sebuah bangku bersama sebuah cawan untuk disimpannya duit dari simpati warga kota dan kemudiannya didatangi seorang pemuda duduk sebelahnya.
Sufi : Assalammualaikum pak cik (sapaanya diserta senyuman ikhlas )
Pak Man : Waalaikumsalam, Nak bantu pak cik nak (sambil dihulurnya cawan  itu ke arah sufi)
Sufi memasukkan wang ke dalam cawan tersebut sambil tersenyum .
Sufi : Pak cik, saya ada belikan pak cik makanan, mari kita makan bersama.
Pak Man : Alhamdullilah, terima kasih nak .
Sufi : Pak cik sudah lamakah pak cik mengemis? Maaf jika soalan ini membuat pak cik terasa, saya hanya bertanya sahaja .
Pak Man : Sudah nak, sudah lama
Sufi : Bagaimana pak cik jadi macam ni??
Pak Man : Ini balasan buat pak cik nak. Pak cik menyesal, dahulu pak cik juara kota, semua orang menghormati pak cik, jalan-jalan di kota ini milik pak cik dahulu. Apabila sebut sahaja nama pak cik, pasti semua akan kecut perut, tapi itu dahulu nak, sekarang tiada siapa yang endah akan pak cik.
Dulu hidup pak cik mewah, tapi sekarang inilah pak cik, kais pagi makan pagi , kais petang makan petang.
Pak cik berdosa nak, pak cik derhaka pada ibu pak cik, pak cik suka memaki hamun dia kalau pak cik tidak dapat apa yang pak cik inginkan, pak cik telah halau ibu pak cik dari rumah kerana pak cik malu ada seorang ibu seperti dia.
Pak cik hina dia, dia merempat, tidur dikaki lima, mengemis seperti pak cik, pak cik anak derhaka nak, anak derhaka inilah balsan buat pak cik. ( si tua itu mengalir air mata kerana terlau sedih mengenangkan kisah silamnya)
Sufi : Sabar pak cik, minum air itu pak cik akan tenang, ibu pak cik masih hidup ke sekarang?
Pak Man : ibu pak cik? dia dah .... dia dah tiada,sudah meninggal, pak cik yang langgar dia.
sufi terpempan apabila mendengar luahan hati Pak Man. Nauzubillah .. tergamaknya Pak Man ini.
Pak Man : Pak cik langgar dia sebab pak cik malu  ada ibu mengemis di kaki lima, pak cik rasa terhina, tapi sekarang pak cik menyesal kerana beberapa hari selepas kejadian itu, pak cik terlibat dalam kemalangan, dan menyebabkan kaki pakcik tempang dan perlu menggunakan tongkat untuk bergerak.
Sejak dari hari itu, semua kemewahan, keistimewaan pak cik hilang, orang-orang sisih pak cik, pak cik hilang tempat tinggal, terpaksalah pakcik mengemis dan duduk di kaki lima ini untuk menuruskan hidup.
Pak cik sentiasa berdoa agar nyawa pakcik dicabut kerana pak cik sudah tidak sanggup untuk hidup di muka bumi ini. Tapi pak cik risau, adakah TUHAN akan menerima pak cik yang hina ini?
Sufi : Usah bimbang pak cik, masih ada masa untuk kita kembali kelandasan kita , pintu taubat sentiasa terbuka untuk kita selagi kita masih hidup , ALLAH itu maha pengampun, sentiasalah kita berdoa kepadanya untuk dihapuskan segala dosa-dosa yang telah kita lakukan dahulu .


KESIMPULANNYA


Jasa ibu kita teramat tidak terkira,sayangilah ibu kita sementera mereka masih bernafas. ADA FAHAM! sayangilah dan kasihi lah ibu kita selagi masih hidup.Dan jika mereka dah meninggal dunia,ingatlah jasa ibu dan doakan kesejahteraan ibu.Siapalah kita kan klu tanpa jasa dan pengorbanan ibu.Sekiranya kita masih punyai ibu dalam menjalani hidup ini, hargailah ibu, jaga hati ibu dan hadiahkanlah keperibadian yang baik untuk ibu, agar ibu puas dengan apa yang ibu korbankan, agar ibu bangga kerana punyai anak soleh/solehah yang akan mendokan ibu di akhirat kelak.Hormati dan sanyangi lah IBU kita.Tiada kata seindah laungan ibu memanggil anknya dgn pnuh keikhlasan dan kasih sayang.Berbakti lah kepada mereka.


Ibu ibarat kulit kita yg ta boleh di kopek atau dikoyak,jika terkoyak/terkopak pasti akan kita merasa perit sakit tak terperi. kan2?


"Dia lah yang membentuk rupa kamu dalam rahim (ibu kamu) sebagaimana yang dikehendakiNya...." (A-li'Imraan 3:6).

1 comment: